sobota, 13 grudnia 2008

Rogaliki

Od miesiaca chodzil za mna ich smak.Drozdzowe rogaliki z powidlami sliwkowymi.Pychota!Dzis w koncu mialam i czas,i wszystkie skladniki.Smaczne zarowno swieze,jak i kilkudniowe.Polecam.A oto jak je zrobic.
Potrzebujemy:
1 kg maki
10 dag drozdzy
2 lyzki cukru
250 ml smietany
2 kostki margaryny
2 jajka
Drozdze mieszamy w osobnym naczyniu z cukrem,smietana,jajkami.W duzej misce albo na na stolnicy siekamy margaryne z maka,dodajemy utworzona wczeniej miksture drozdzowa i wyrabiamy ciasto.Nastepnie wkladamy ciasto do lodowki do wyrosniecia.
Gdy ciasto uroslo,dzielimy je na 8 czesci.Z kazdej czesci wyrabiamy kulke i ja rozwalkowujemy na dosc cienki placek,ktory pozniej dzielimy na 8 rownych czesci(mozna podzielic na mniejsze kawalki-wtedy uzyskamy mniejsze rogaliki).Na kazdy fragment ciasta ukladamy konfiture(najlepsza ze sliwek,nie polecam dzemu-podczas pieczenia zazwyczaj wycieka).Nastepnie zawijamy od dluzszej do krawedzi do srodka.



Tak stworzone rogaliki ukladamy na blasze,smarujemy rozbeltanym jajkiem i pieczemy okolo 15 minut w temperaturze okolo 180 stopni.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem i gotowe!Smacznego.

1 komentarz:

  1. aż mi ślinka cieknie... szkoda, że nie mam możliwości zrobić takich u siebie O_o

    OdpowiedzUsuń