piątek, 23 stycznia 2009

Placuszkowy stosik

Przepis zaczerpnelam z mojej ulubionej angielskiej ksiazki kucharskiej "What's cooking Chocolate" napisanej przez Jacqueline Bellefontaine.Placuszki te,to nic innego niz amerykanskie "nalesniki",ktore sa w USA bardzo popularnym daniem sniadaniowym,najczesciej podowanym z sosem klonowym.
W tym przepisie,zwykle placuszki nieco urozmaicono,poprzez dodanie do nich jablek i wiorkow czekoladowych.W naszym domu uwielbiamy je z innymi swiezymi owocami,lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.Pysznosci!
Ponizej podaje przepis.
Potrzebujemy:
225 g maki
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki cukru
jedno jajo
1 lyzke stopionego masla
300 ml mleka
jedno jablko
50 g wiorkow czekoladowych
Sposob wykonania jest bardzo prosty.Ubijamy jajko z cukrem,dodajemy stopniowo mleko,make,proszek do pieczenia,maslo.Mieszamy az do uzyskania konsystencji gestej smietany.Na koncu dodajemy starte(na grubych oczkach) jablko i wiorki czekoladowe,mieszamy.Z gotowej masy formujemy na rozgrzanej patelni (mozna dodac oleju) placuszki i smazymy,az sie zarumienia.Gotowe placki ukladamy jeden na drugim na talerzu i dekorujemy.Z przepisu wychodza okolo 4 porcje.Gotowe!Smacznego!!!

1 komentarz: